Co je low carb (LC)?
Ptáte se co je low carb (LC) nebo low carb hight fat (LCHF)? Tyto názvy pochází z anglického jazyka a označují způsob stravování, kdy je oproti běžnému doporučení výživových poradců snížen příjem sacharidů a zvýšen příjem tuků. Proto také označení nízkosacharidové stravování. Přičemž příjem bílkovin zůstává nezměněn.
Abych docílili nízkého množství sacharidů ve stravě snažíme se odbourat slazení nápojů, cukr v potravinách, pečivo, mouku, škroby, průmyslově zpracované potraviny, nekvalitní uzeniny a další. Zároveň pro navýšení příjmů tuků zahrneme do jídelníčku tučné sýry, tvarohy, mléčné výrobky, ryby, maso a jiné.
Důležitý v low carb stravování je také glykemický index potravin. Vybíráme takové suroviny, které mají glykemický index (GI) nízký. Proč to tak je? To se dozvíte přímo v článku o GL.